+34620462993
info@catalangames.org

Aprèn a jugar: La Puta i la Ramoneta

Tot seguit us adjuntem les instruccions del joc per a que pugueu fer-vos una idea de com es juga.

“La Puta i la Ramoneta: el joc” CATALÀ

F.A.Q. – Preguntes més freqüents

Tens algún dubte sobre el joc?  No has acabat d’entendre algún punt?

Cap Problema, aquí hi tens la sol·lució !

Hem seleccionat per a tu els dubtes més freqüents que els jugadors ens han fet arribar i t’els expliquem en detall per a que puguis jugar les teves partides amb èxit.

  • Com es reparteixen el personatges?

]Els personatges a utilitzar varien segons el nombre de jugadors en cada partida. Podeu consultar quins heu de repartir en la taula que trobareu en la pàgina nº4 de les instruccions.

Els personatges es poden escollir entre els diferents jugadors, tot i que si no us poseu d’acord també podeu repartir-los a l’atzar.

En el joc, hi ha 3 cartes de personatge duplicades (amb les mateixes característiques excepte la bandera i la caricatura): l’independentista, el federalista i l’estat espanyol. Podeu fer servir qualsevol de les versions del personatge però mai les dues en una mateixa partida.

  • Preparació de les cartes de joc

El primer a tenir clar és quines són les cartes de joc i com s’han de preparar per jugar. Entenem per cartes de joc totes aquelles que es col·locaran en la pila de la qual aniran robant els jugadors més la quantitat pertinent de cartes  de Fets Polítits (en funció del número de jugadors, veure taula en nº4 de les instruccions).

Primerament, barrerjarem totes les cartes blaves, vermelles, grogues i d’institucions catalanes en una pila i seguidament, d’aquesta mateixa, repartim el número de cartes inicials que li toquin a cada jugador (veure carta de perfil).

Un cop fet això, de les 11 cartes liles (Fets Polítics), escollirem tantes cartes com pertoqui segons el número de jugadors SENSE MIRAR i les col·locarem de forme uniformement repartides dins de la pila de cartes per robar.

  • Punts empatats? Com es compten?

El bàndol autonomista-federalista acumula punts empatats (=).

Com a definició, un punt empatat és una parella formada per un punt positiu (+) i un punt negatiu (-) en una mateixa columna. Els punts que queden aparellats d’aquesta manera ja no es compten ni com a positius ni negatius, ja que es neutralitzen mútuament.

Els punts que queden desaparellats, ja siguin positius o negatius, són els que guanyen el bàndol independentista (+) o espanyolista (-), respectivament.

Exemple de recompte de punts

Recordeu que els punts es compten per cada columna de forma separada: vermell amb vermell (cultura), verd amb verda (economia) i blau amb blau (lleis).

  • És obligatori jugar alguna carta durant el teu torn? I robar i negociar?

L’ordre del torn és important i sempre segueix la mateixa seqüència:

ROBAR > JUGAR > NEGOCIAR > JUGAR (la carta negociada, si s’escau) > DESCARTAR (només l’Estat espanyol, si s’escau).

El pas de robar es realitzarà sempre i s’agafaran tantes cartes com li pertoqui al personatge (fins i tot si la primera carta és un Fet Polític).

No és obligatori jugar cap carta ni negociar.

Sols cal descartar cartes, al final del torn, si es juga amb el personatge “Estat Espanyol” i n’hi ha més de 3 a la teva mà.

  • Que passa si em quedo sense cartes?

No passa absolutament res, però perds la capacitat de jugar amb certa estratègia a partir d’aquell moment a no ser que t’abstinguis de jugar cartes en algun dels torns següents.

Com a norma general, si es dona el cas, és un indicador d’un abús precipitat de les habilitats del teu personatge, de poc encert en les negociacions realitzades o un atac de “mala sort” reiterada.

No desesperis, dels errors se n’aprèn!

  • Quin sentit té negociar amb els teus oponents? I si no ho faig?

Aquesta pregunta és bastant freqüent i presenta varies respostes.

En primer cas, les cartes que heu aconseguit amb èxit després d’una negociació en el vostre torn de joc, les podeu jugar com un llançament extra (si voleu).

En segon cas, el teu oponent “ideològic” pot no ser sempre un mal aliat durant algun moment de la partida. Sobre tot si hi ha un tercer jugador que us porta un avantatge significatiu.

Us recordem que els punts acumulats de cada bàndol son secrets, però no està de més controlar qui s’està emportant més punts en una partida. Un cop d’ull ràpid a la mida de les piles que hi ha en el taulell de joc us pot posar en avís que quelcom no va bé.

En tercer cas, negociar no significa sempre “dir la veritat” ni “desconfiar constantment” dels altres jugadors. Si en feu abús de qualsevol dels dos us quedareu sense l’oportunitat de canviar ni una trista carta. Si jugueu amb picardia i seny, podeu guanyar algunes cartes que poden decantar el joc a favor vostre.

  • Habilitats dels personatges: punts clau

Cada personatge té una habilitar que pot utilizar EXCLUSIVAMENT al llarg del seu torn, sense importar el moment. Aquesta habilitat queda indicada en la targeta de perfil de cada personatge.

Les habilitats venen descrites en targetes individuals que s’identifiquen pel nom de la mateixa i una il·lustració. Cal repartir cada targeta d’habilitat al personatge que la pot utilitzar, el qual la tindrà sempre visible per la cara amb la il·lustració durant la partida.

En el revers d’aquestes cartes hi trobareu un resum amb les descripcions de la resta d’habilitats disponibles. Aquest resum és unicament per a poder controlar en que consisteixen les altres habilitats i controlar que pot fer cada jugador.

Si una habilitat permet el llançament d’una carta, s’entendrà sempre a part dels llançaments disponibles de cada personatge.

Hi ha 3 CARTES GRISES que corresponen a l’habilitat “Repressió” del personatge “Estat Espanyol” que, a diferència de les altres habilitats, sols es podran utlitzar una vegada cadascuna. Aquestes cartes es poden utilitzar sacrificant un dels llançaments disponibles del jugador en qüestió, moment en el que s’aplicarà l’efecte i seguidament es descartaran.

Cap de les cartes de perfil, habilitat o de negociació (carta de Puta i Ramoneta) no es comptarà mai a l’hora de mesurar el tamany de la mà.

En aquest vídeo de MagTV (publicat a 5MPJ.es) l’autor del joc, Marc Miquel, ens explica els punts principals per apendre a jugar a “La Puta i la Ramoneta”.